Kiemelt gyártóink:
Biodinamica »
Vannini »
D+Z »
Rólunk
A kedvezményeinkről
Webáruház
Online vásárlás
Cikkek
Szakmai anyagok
Szakkönyvek
az amazon.com webáruházból
Kapcsolat
Ahol elérhetsz minket

A halitózis kezelése - a találgatások ideje lejárt
A jelenség az emberiséggel egyidős

A halitózist már a 2000 éves ősi írások (Talmud) is válóokként említik, az elmúlt évtizedben pedig még inkább a figyelem középpontjába került. A friss lehelet nemcsak a jó közérzet szempontjából, hanem a szociális kontaktusok során is lényeges szereppel bír. Hiszen ki kedveli a rossz leheletet? A szájszag gondokat jelenthet a párkapcsolatokban vagy a munkahelyen, és a szociális elszigetelődés kiváltója lehet. Becslések alapján a testszag után a rossz lehelet a második legfontosabb faktor, ami véleményünket a másik emberről befolyásolja.

Tudományos kutatások

Előfordulását illetően, a felmérések 20-25%-os gyakoriságról tesznek említést a különböző népeknél, a lakosság körében végzett vizsgálatok alapján. [5,6,7,8] Ahhoz, hogy sikeresen küzdjünk ellene, először is az okot és a kialakulásának helyét kell megállapítani.
Az előző század 40-es és 50-es éveiben vizsgálták meg először tudományosan a szájszagot. A kutatások kezdetén különböző extraorális területet hoztak összefüggésbe a szájszag keletkezésével, például a felső és alsó légutakat, az emésztőtraktust, a veséket és a májat, mára azonban bebizonyították, hogy a halitózis esetek 90%-ának a forrása a szájüregben található. Ezáltal a fő felelősség a diagnózis és a kezelés szempontjából a fogorvosra hárul.

Az észlelés problematikája

Az emberi orr nem alkalmas a kilélegzett levegő szaglására, a hosszabb ideig fennálló szagokhoz pedig hozzászokunk. Gyakorlatilag esély sincs arra, hogy az érintett közvetlenül érzékelje saját kellemetlen leheletét. [9] Minden esetben a közvetett jelek azok, amik felhívhatják figyelmet, gyanúsak lehetnek. Ilyen tünet például a szájszárazság, vastag nyelvlepedék a nyelvgyökön, a savanyú, keserű vagy fémes szájíz, vagy ha gyakran kínálnak cukorkával / rágógumival, ha közeledéskor a beszélgető partner elfordítja a fejét stb.
Léteznek házi praktikák, amelyek ingyenesek és segíthetnek a kellemetlen leheletünk felismerésében:

 • Törölje le a nyelv hátsó részét egy gézlappal, és 30 másodperc múlva szagolja meg. Ha gézlapon sárgás elszíneződés jelenik meg, ez is valószínűsíti, hogy nagy mennyiségű illékony kénvegyület termelődik.
 • Nyalja meg a kézfejét várjon tíz másodpercig, majd szagolja meg.
 • Fogselyemmel tisztítsa a hátsó fogai közötti réseket majd 30 másodperc múlva a fogselymet szagolja meg.
 • Tükör előtt meg kell figyelni, hogy a nyelv hátsó részén milyen a lepedék színe és vastagsága.
 • Figyelni kell a mások reakcióit.
 • Meg kell kérni valakit, akiben megbízik, hogy naponta többször szagolja meg a leheletét, mert ez a nap folyamán változó.

  A reggeli (ébredés utáni) rossz lehelet csaknem mindenkinél jelentkezik és azzal az egyszerű fiziológiás ténnyel magyarázható, hogy éjszaka nagyon lecsökken a nyáltermelés és így annak védő hatása nem érvényesül. [1] Egy másik súlyosbító tényező, hogy sok esetben az érintett nem is tud a problémájáról

  A halitózis osztályozása

  A halitózis elnevezés egy gyűjtőnév. Minden olyan esetet ezzel a névvel illetünk, amikor a kilélegzett levegő kellemetlen szagú, függetlenül az etiológiától. Orális halitózis alatt, szájeredetű kellemetlen leheletet értünk. Okait tekintve számtalan variációja ismert. A halítózisos betegségeket két fő csoportra oszthatjuk:

  Valódi (genuin) halitózis és pseudohalitózis vagy halitofóbia. Egy berlini vizsgálat szerint a pseudohalitózis aránya a halitózisos betegek kb. 27%-át teszi ki. [10] Jellemzője, hogy a beteg kellemetlen leheletre panaszkodik, ami sem organoleptikus, sem műszeres vizsgálattal nem mutatható ki. A kellemetlen lehelettől való félelem olyan mértéket ölthet, hogy a beteg észérvekkel nem nyugtatható meg. Ezt a jelenséget nevezzük halitofóbiának, kezelésénél pszichiáter bevonása is szükséges. A valódi halitózis tovább osztható fiziológiás és patológiás alcsoportra. Fiziológiásnak tekinthető a reggeli kellemetlen lehelet, illetve a bizonyos ételek (pl. fokhagyma) fogyasztása után jelentkező, átmeneti jellegű állapot. Patológiás halitózisról a krónikusan fennálló, valamilyen patológiás elváltozáshoz társuló kórformák esetében beszélhetünk. Ezek lehetnek orális vagy extraorális eredetűek. [11]

  Nagyon sok krónikus betegség jár kellemetlen lehelettel. Bizonyos betegségek jellegzetes szájszagot okoznak, amely segíti a diagnózis felállítását. Így pl. a cukorbetegek leheletében aceton szag érezhető, a vesebetegekre az ammóniaszag jellemző, a májelégtelenség friss hús ill. állati bensőségek szagára emlékeztető leheletet okoz, ami egyesek szerint kifejezetten egérszagú. Sajátos szaga van a szájnak bizonyos mérgek (arzén, bizmut, higany stb.) felszívódása után is. Éhezés, fogyókúrázás során keton szabadul fel, amely a vizelettel és a tüdőn keresztül távozik, így szintén jellegzetes szájszagot okoz. [12]

  Ide sorolandók, és rendkívül fontos csoportot képeznek a felső légúti és emésztőrendszeri megbetegedések: az orr- és melléküregek, a garat, a mandula gyulladásos, daganatos stb. elváltozásai. A szakirodalom rámutat arra, hogy mandulakő (tonsilolith) esetén is gyakran alakul ki rossz szájszag. [14] A nyelőcső daganata, gombás megbetegedése (amelyet folyamatos antibiotikus kezelés is kiválthat), a gyomorszáj zárfunkciójának tökéletlensége is lehelet problémát idéz elő. Gyermekeknél a parazitózis esetében jegyeztek fel kellemetlen leheletet. A diftéria okozta édeskés szag diagnosztikus jelentőségű lehet. Megemlíthető még a trimethylaminuria, ami jellegzetes halszagot okoz. [13]

  Az extraorális okok nagyon sokfélék lehetnek, de a szakirodalmi adatok szerint, a valódi halitózis mindössze 8-10 százalékáért felelősek. Az esetek több mint 90 %-ában az ok a szájban keresendő.

  Orális Halitózis

  Szájeredetű halitózis esetén, a kilélegzett levegő a szájból származó, kellemetlen illatú kénvegyületeket tartalmaz. Ezek együttesen a VSC (Volatile Sulfur Compound), vagyis illó kénvegyületek nevet viselik. Leggyakoribb összetevője a hidrogén szulfid (H2S), a dimetil szulfid ((CH3)2S) és a metil merkaptán (CH3SH). Más nem kéntartalmú vegyületek szerepét is feltételezik, mint például a kadaverin, putrescein, indol, skatol stb., jelen ismereteink szerint azonban a kénvegyületeknek van a legjelentősebb szerepük a krónikus szájszag kialakulásában. Ezek a vegyületek normális körülmények között is jelen vannak a szánkban, a száj normálflóráját képező baktériumok fehérjebontó tevékenysége során keletkeznek. A metionint és a ciszteint külön ki kell emelni, mert ezek különösen magas kéntartalmú aminosavak. Ezek a fehérjék a táplálékból, az elhalt hámsejtekből, esetleg a vérből származhatnak, de megtalálhatók a nyálban és a szulkuszfolyadékban is. [15,16] A legfontosabb mikroorganizmusok a G.-negatív anaerobok elsősorban a fusobaktériumok és az actinomycesek. [9]

  A halitózis kialakulásának feltétele az, hogy a száj mikroklímája oly módon változzon meg, hogy kedvez a VSC fokozott keletkezésének. Eddig több mind 70 olyan faktort írtak le, amely elősegítheti a kellemetlen lehelet kialakulását. [17] Ilyen például az anaerob baktériumok számának növekedése, a nyál mennyisége, pH-ja, oxigéntelítettsége, a szervezet védekező képessége stb. Minden olyan betegség, vagy lokális faktor, ami ezeket a tényezőket negatív irányba befolyásolja, elősegítheti a halitózis kialakulását. A legfontosabb súlyosbító tényezők következők:

  • Szájszárazság A szájszárazság az egyik legjelentősebb tényező, amely elősegíti a rossz lehelet kialakulását, vagy súlyosbíthatja a már meglévő problémát. A szájszárazság fiziológiásan is előfordul éjszakánként, amikor is a nyáltermelés lelassul. A rossz lehelet enyhe formája ezért reggelente természetesnek is tekinthető. Gyakori a különböző gyógyszerek által okozott szájszárazság. Itt elsősorban a vérnyomáscsökkentőket, az antidepresszánsokat, az allergia kezelése során használatos antihisztamin készítményeket kell megemlíteni. [12,18] Szájszárazság esetén a nyál mennyiségének csökkenésével a nyálban oldott hasznos anyagok mennyisége is kevesebb. A nyál nagy mennyiségű oxigént tartalmaz, ami kellemessé és frissé teszi leheletünket, kedvezőtlenül befolyásolva az anaerob baktériumok életkörülményeit. Az alkoholfogyasztás is szájszárazságot okozhat, az alkohol szárító hatása révén (ugyanígy az alkoholtartalmú szájvizek is). A legkülönbözőbb betegségek járhatnak szájszárazsággal, talán az egyik legfontosabb a Sjögren szindróma.
  • Ínybetegségek Sok tanulmány foglalkozik eredményesen a VSC képződés és a paradontális megbetegedések közötti összefüggés kimutatásával. Ez érthető, hiszen ha végiggondoljuk, ebben az esetben nő az anaerob baktériumok száma (tasakflóra) és a számukra rendelkezésre álló protein mennyisége (elpusztult hámsejtek, ínyvérzés, szulkuszváladék). [19, 20]
  • Nyelvlepedék A nyelvlepedék elhalt hámsejtekből és baktériumokból áll. Mélyen a nyelv papillái között ideális anaerob körülmények alakulnak ki, jellemzően a nyelv hátsó részén. Bosy és munkatársai úgy gondolják, hogy nem mindig mutatható ki összefüggés az ínybetegségek és a VSC között. Szerintük a nyelvhát baktériumflórájának van nagyobb jelentősége a kellemetlen lehelet kialakulásában. [21]

  Diagnózis

  A beteg kivizsgálása minden esetben egy alapos kikérdezéssel kezdődik, ahol ki kell térni részletesen a szubjektív panaszokra, a beteg életmódjára, szájhigiéniás, táplálkozási, dohányzási, alkoholfogyasztási szokásaira. Gyakran fontos információk gyűjthetők a hozzátartozóktól is. A kikérdezést követi az alapos klinikai vizsgálat, ahol minden fenntartó vagy súlyosbító tényezőt fel kell térképezni. Megfelelő szakorvosi vizsgálatok segítségével ki kell zárni azokat a szisztémás vagy a száj határterületein jelentkező betegségeket, amelyek egymagukban okozhatják, vagy súlyosbíthatják a halitózist.

  A szájvizsgálat során dokumentálni kell a fogazat állapotát, a szájnyálkahártya elváltozásait, a szájhigiénia minőségét, a nyelvlepedék mennyiségét, az íny állapotát, a rossz pótlások jelenlétét, a nyál mennyiségét stb. A klinikai vizsgálatokat célszerű kiegészíteni célzott radiográfiai és laborvizsgálatokkal. A beteg pszichés állapotának vizsgálatára kérdőívek állnak rendelkezésünkre. Az így gyűjtött információk nagy segítségünkre lesznek a diagnózis felállításában, a kezelési terv megválasztásában vagy a prognózis megítélésében.

  A diagnózis konfirmálására három módszer áll rendelkezésünkre:

  1. Organoleptikus vizsgálat - egy szemikvantitatív módszer, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vizsgáló személy megszagolja a kilélegzett levegőt, és saját szubjektív véleménye szerint meghatározza a szag intenzitását egy skálán. Több ilyen skálát dolgoztak ki, de az 1991-ben Rosenberg által javasolt kiértékelés a legelterjedtebb.

  0 pont nem érezhető
  1 pont alig érezhető
  2 pont érezhető de gyenge
  3 pont mérsékelt
  4 pont erős
  5 pont nagyon intenzív

  A vizsgálat egyszerű, nincs különösebb költségigénye, jól alkalmazható a gyakorlatban a halitózis súlyosságának megítélésére. A pontos eredmény érdekében a vizsgált személy 48 órával a vizsgálat előtt nem fogyaszthat fűszeres ételeket, 24 órával előtte nem használhat illatos kozmetikumokat, az utolsó 12 órában nem ehet, ki kell hagynia megszokott szájhigiéniás tevékenységeit, nem használhat semmilyen szájvizet, nem dohányozhat. A vizsgáló személynek a vizsgálatot megelőzően tartózkodnia kell tea, kávé, üdítők fogyasztásától és a dohányzástól.

  A gyakorlatban a vizsgálat úgy történik, hogy a beteg egy 2,5 cm átmérőjű és 10 cm hosszú csövön lassan kifújja a levegőt, amit a vizsgáló személy megszagol. Előnyős a cső hosszát 60-70 cm-re nyújtani és a két személy közé valamilyen paravánt beiktatni. Így elkerülhető, hogy a beteg feszélyezve érezze magát, és nem látja a vizsgáló személy esetleges mimikai megnyilvánulásait. [11] A vizsgálatnál sajnos fenn áll az a veszély, hogy a levegővel terjedő akut légúti megbetegedések átterjednek a betegről a vizsgáló személyre. [12]

  2. Gázkromatográfiás vizsgálat - egy olyan reprodukálható eredményeket adó quantitativ vizsgálat, amely specifikusan a VSC összetevőire (hidrogénszulfát, dimetil szulfát, metil merkaptán) irányul. Az eredmények megbízhatóak, pontosak, de elsősorban tudományos vizsgálatoknál van jelentőségük, hiszen magas ára és nehéz kezelhetősége miatt a klinikai gyakorlatban nem elterjedt.[12]

  3. Szulfid monitor (Halimeter) - kis méretű, hordozható, könnyen kezelhető készülék, amely képes kimutatni a kilélegzett levegő kéntartalmát. Hibája, hogy nem teljesen specifikus a VSC összetevőire, nagyobb érzékenységet mutat a hidrogénszulfid (pl a metil merkaptán) iránt. A beteget tájékoztatni kell, hogy a mérés előtt 4 órával már ne mosson fogat, ne egyen, ne igyon, ne használjon szájvizet vagy leheletfrissítőt, ne dohányozzon, ne kávézzon. Kerülni kell továbbá a parfümök, arcszeszek, illatosított ajak bevonatok használatát. A vizsgálat előtt 3 percig csukott szájjal kell maradni. A vizsgálat során a vizsgáló tubust néhány centiméter mélyen bevezetjük a paciens csukott ajkai között, vigyázva arra, hogy ne érintkezzen a szájképletekkel. A készülékbe nem kell belefújni, kiszívja magától a vizsgálathoz szükséges levegőmintát. A kapott eredményt a készülék digitálisan kijelzi és számítógépen rögzíti. A számítógépes diagrammot haligrammnak nevezzük. A 100 alatti értékek normálisnak tekinthetők, 100 és 180 között enyhe halitózisról beszélünk, a 250 feletti értékek mindig krónikus halitózisra utalnak. [12,22]

  Kezelés

  A diagnózis felállítása után a kezelés a kiváltó ok függvényében történik. Azokban az esetekben, ahol szisztémás háttérbetegség áll fenn, a beteget a megfelelő szakrendelésre kell küldeni. Az olyan betegeknél, ahol valamelyik határterület elváltozásai okozzák, vagy súlyosbítják a halitózist a beteget az illető szakterületen jártas szakemberrel együttműködve kell kezelni. A halitófóbia esetében a kezelés pszichiáter feladata. Az orális halitózis kezelése a fogorvosi rendelőben történik, és a következő irányelveket kell követnie:

  - Megfelelő szájhigiénia helyreállítása A szakma szabályai szerint a fogorvos vagy a dentalhigiénikus feladata. A beteget meg kell nyerni az együttműködésre és meg kell tanítani a helyes szájápolás szabályaira (instruálás, motiválás). Professzionális fogtisztítással és depurálással lepedékmentes állapot elérésére és fenntartására kell törekedni. Kiemelt szerepe van a nehezen tisztítható anaerob helyek (fogközök, fix pótlások, fogíny felszíne) szakszerű ápolásának. A fogselyem, az interdentális fogkefe, a szájzuhany stb. mind olyan eszközök, amelyek helyes használatával a megfelelő ápolás mindenhol elvégezhető. [24]

  - Nyelvlepedék eltávolítása Nagyszámú tanulmány foglalkozik a nyelvlepedék szerepével és hatékony eltávolításának módjával. Megállapítható, hogy a lepedék eltávolítása a nyelvről kedvezően befolyásolja a VSC képződését. Említést érdemel, hogy figyelni kell a helyes technikára, hiszen könnyen sérüléshez vezethet. Normális esetben a nyelv önmagától tisztul, tehát (egészséges egyéneknél) megelőzés céljából nem ajánlott a nyelvkaparó használata. [23, 24]

  - Paradontális betegségek szakszerű kezelése A fogágybetegségek és a halitózis közötti szoros összefüggés bizonyított. A szájhigiénia helyreállítása és a plakkmentes állapot sikeres fenntartása után jöhet szóba a paradontális terápia. A kérdésben jártas fogorvos vagy paradontológus irányításával megfelelő tasakterápiát kell alkalmazni az eset súlyosságától függően, az egyszerű zárt kürettől akár a bonyolult lebenyes műtétekig

  - Az egyéb súlyosbító tényezők kizárása vagy mérséklése. Itt figyelni kell a következőkre:
  o Megfelelő diéta
  o Alkoholfogyasztás mértéke
  o Dohányzás mértéke
  o Nyáltermelés mennyisége
  o Szájlégzés jelenléte
  o Horkolás jelenléte
  o Szájszárazságot okozó gyógyszerek kiváltása lehetőség szerint
  o Alkoholos szájvizek kerülése
  o Szájüreg szanálása (rossz tömések, pótlások eltávolítása) a nehezen tisztítható anaerob területek felszámolása. Figyelni kell a kontaktpontok meglétére (beékelődés) stb.[25, 26]

  - Szájvizek használata. Az elmúlt évtizedekben számtalan szájvizet kipróbáltak a halitózis kezelésére. Hatásukat tekintve beszélhetünk fertőtlenítő hatású szájvízről, ahol a csiraszám csökkentése az elsődleges szempont. Egy másik csoportja a szájvizeknek képes a VSC vegyületeit szagtalan vegyületekké alakítani. A legismertebb, leggyakrabban használt szájvizek közül megemlítünk néhányat. Listerine (Pfizer): alkohol alapú illóolajokat tartalmazó, fertőtlenítő szájvíz, képes az anaerob baktériumok számának csökkentésére. Nem szerencsés az alkoholtartalma, szárítja a szájat. Antibakteriális hatása lényegesen gyengébb, mint a klorhexidin tartalmú szájvizeké. [27]

  Corsodyl (Smithkline Beetcham): 0,2 % klorhexidint tartalmazó oldat, amely képes a VSC-t 43%-al, az organoleptikus értékeket 50%-al csökkenteni. A klorhexidin alapú szájvizek a baktériumok számának drasztikus csökkentésével képesek látványos eredményeket produkálni. Hátrányuk, hogy válogatás nélkül elpusztítják a teljes szájflórát, holott tudjuk, hogy ezekre a mikroorganizmusokra szükség van. Egyébként is, a kezelés után néhány órával megtörténik a rekolónizáció. Folyamatos használatuk, mellékhatásaik miatt nem lehetséges. [28, 29]

  Cink mint aktív hatóanyag, több szájvízben is megtalálható. A VSC-t oly módon képes csökkenteni, hogy reakcióba lép a kéntartalmú gázokkal és cinkszulfidot hoz létre, amely nem illékony. [12,30,31]

  Klórdioxid tartalmú szájvizek (Oxyfresh, TetroBreath): A klórdioxid tartalmú készítmények rendelkeznek fertőtlenítő hatással, képesek a csiraszámot csökkenteni, a környezetüket oxigénnel dúsítják, ezáltal az anaerob baktériumok életkörülményeit rontják, gátolva ezzel az elszaporodásukat. Harmadsorban képesek az illó kénvegyületeket szagtalan vegyületekké oxidálni.[32,33,34]

  Végül említést érdemel az Új-Zélandi Burton J, és munkacsoportja, akik Streptococcus salivarius K12 porbiotikummal kísérleteznek és igen bíztató eredményekről számolnak be. [35,36,37]  Irodalom:

  1. Sanz M, Roldan S, Herrera D. Fundamentals of breath malodour. J Contemp Dent Pract. 2001 Nov 15;2(4):1-17.
  2. Tonzetich J. Production and origin of oral malodor: a review of mechanism and methods of analysis. J Periodontol 1997;48:13-20. 3. Filipi A, Muller N, Real and psychological halitosis--findings, diagnoses and outcomes of a halitosis clinic Schweiz Monatsschr Zahnmed. 2006;116(2):129-135
  4. McKeown L. Social relations and breath odour. Int J Dent Hyg. 2003 Nov;1(4):213-217.
  5. Liz XN, Shinada K et. al. Oral malodor-related parameters in the Chinese general population. J Clin Periodontol. 2006 Jan;33(1):31-36
  6. Al-Ansari JM, Boodai H et. al. Factors associated with self-reported halitosis in Kuwaiti patients. J Dent. 2006 Aug;34(7):444-449
  7. Miyazaki H, Sakao S, Katoh Y, et. al. Correlation between volatile sulphur compounds and certain oral health measurements in the general population. J Periodontol. 1995 Aug;66(8):679-684.
  8. van Steenberghe D, Rosenberg M. Bad Breath: A multidisciplinary approach. Leuven: Leuven University Press, 1996;
  9. Rosenberg M. Clinical assessment of bad breath: current concepts. J Am Dent Assoc 1996 May;127(5):570
  10. Seemann R, Bizhang M et. al. The proportion of pseudo-halitosis patients in a multidisciplinary breath malodour consultation. Int Dent J. 2006 Apr;56(2):77-81
  11. Yaegaki K, Coil JM. Examination, Classification, and Treatment of Halitosis; Clinical Perspectives J Assoc. Can Dent 2000 May;66(5):257-261
  12. Lee PPC, Mak WY et. al. The aetiology and treatment of oral halitosis: an update Hon Kong Med J 2004;10:414-418
  13. Mitchell S. Trimethylaminuria (fish-odour syndrome) and oral malodour. Oral Dis. 2005;11 Suppl 1:10-13
  14. Ansai T, Takehara T. Tonsillolith as a halitosis-inducing factor. Br Dent j. 2005 Mar 12;198(5):263-264
  15. Goldberg S, Kozlovsky A, Gordon D, et. al. Cadaverine as a putative component of oral malodor. J Dent Res. 1994 Jun;73(6):1168-1172.
  16. Waler SM. On the transformation of sulfur-containing amino acids and peptides to volatile sulfur compounds (VSC) in the human mouth. Eur J Oral Sci. 1997 Oct;105(5 Pt 2):534-537.
  17. Scully C, el-Maaytah M, Porter SR , et. al. Breath odor: etiopathogenesis, assessment and management. Eur J Oral Sci. 1997 Aug;105(4):287-293. Review.
  18. Abdollahi N, Radfar M. A review of drug-induced oral reactions. J Contemp Dent Pract. 2003 Feb 15;4(1):10-31.
  19. Figueiredo LC, Rosetti EP. Et. al. The relationship of oral malodor in patients with or without periodontal disease. J periodontol. 2002 Nov;73(11):1338-1342
  20. Yaegaki K, Sanada K. Biochemical and clinical factors influencing oral malodor in periodontal patients. J Periodontol. 1992 Sep;63(9):783-789. Review.
  21. Bosy A, Kulkarni GV, Rosenberg M, et. al. Relationship of oral malodor to periodontitis: evidence of independence in discrete subpopulations. J Periodontol. 1994 Jan;65(1):37-46.
  22. Rosenberg M, Kulkarni GV, Bosy A, et. al. Reproducibility and sensitivity of oral malodor measurements with a portable sulphide monitor. J Dent Res. 1991 Nov;70(11):1436-1440.
  23. Danser MM, Gomez SM. Tongue coating and tongue brushing: a literature review. Int J Dent Hyg. 2003 Aug;1(3):151-158
  24. Quirynen M, Zhao H, et. al. Review of the treatment strategies for oral malodour. Clin Oral Investig. 2002 Mar;6(1):1-10 25. Reibel J Tobacco and oral diseases. Update on the evidence, with recommendations. Med Princ Pract. 2003;12 Suppl (1):22-32.
  26. Koshimune S, Awano S, et.al. Low salivary flow and volatile sulfur compounds in mouth air. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Rediol Endod. 2003 Jul;96(1):38-41
  27. Netuschil L, Weiger R. et. al. Plaque bacteria counts and vitality during chlorhexidine, meridol and listerine mouthrinses. Eur J Oral Sci. 1995 Dec;103(6):355-361
  28. Roldan S, Herrera D. et. al. Comparative effects of different chlorhexidine mouth-rinse formulations on volatile sulphur compounds and salivary bacterial counts. J Clin Periodontol. 2004 Dec;31(12):1128-1134.
  29. Roldan S, Herrera D. et. al. A combined therapeutic approach to manage oral halitosis: a 3-month prospective case series. J Periodontol 2005 Jun;76(6):1025-1033
  30. Young A, Jonski G. et. al. Inhibition of orally produced volatile sulfur compounds by zinc, chlorhexidine or cetylpyridinium chloride--effect of concentration. Eur J Oral Sci. 2003 Oct;111(5):400-404
  31. Young A, Jonski G. et. al. Combined effect of zinc ions and cationic antibacterial agents on intraoral volatile sulphur compounds (VSC). Int dent J. 2003 Aug;53(4):237-242
  32. Greenstein RB, Goldberg S et. al. Reduction of oral malodor by oxidizing lozenges. J Periodontol. 1997 Dec;68(12):1176-1181.
  33. Frascella J, Gilbert RD. et. al. Efficacy of a chlorine dioxide-containing mouthrinse in oral malodor. Compend Contin Educ Dent. 2000 Mar;21(3):241-244, 246, 248
  34. Frascella J, Gilbert R. et. al. Odor reduction potential of a chlorine dioxide mouthrinse. J Clin Dent. 1998;9(2):39-42.
  35. Burton JP, Chilcott CN, et. al. A preliminary study of the effect of probiotic Streptococcus salivarius K12 on oral malodour parameters. J Appl Microbiol. 2006 Apr;100(4):754-764
  36. Burton JP, Chilcott CN, et. al. The rationale and potential for the reduction of oral malodour using Streptococcus salivarius probiotics.Oral Dis. 2005 Mar;11(s1):29-31.
  37. Burton JP, Wescombe PA, et. al. Safety assessment of the oral cavity probiotic Streptococcus salivarius K12. Appl Environ Microbiol. 2006 Apr;72(4):3050-3053.